Пъпешът е само още едно доказателство за неверността на твърдението,

...
 Пъпешът е само още едно доказателство за неверността на твърдението,
Коментари Харесай

Преди 3 хил. години египтяните поднасяли пъпеш в дар на своите богове

 Пъпешът  е единствено още едно доказателство за неверността на изказванието, че потребното не може да бъде и вкусно. Единственото нещо, за което може да се спори в тази ситуация е кое е по-апетитно – пъпешът или динята. Отговорът е елементарен – вкусни са и двете, и са неизменима част от привлекателността на лятото. Кой би могъл да устои на парче пъпеш – ухаещо и сладко наслаждение, което ни предлага тази южна хубавица! В пъпеша всичко е ужасно и всичко става за ястие, защото е доста потребно – и ароматната сърцевина, и кората и даже семената.

 От позиция на ботаниката пъпешът съставлява едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови – в него влизат още тиквата, динята и краставицата. Пъпешът ражда едри и вкусни плодове от вида “лъжлива ягода ”, които доближават величина от 200 гр. до 20 кг. 

 Голяма част от сортовете пъпеши, които познавам през днешния ден идват от Индия и тропическа Африка. Според историческите доказателства първите плантации за пъпеши са се появили няколко века преди нашата епоха на териториите, които през днешния ден заемат Северна Индия и Афганистан. С времето културите почнали да се отглеждат доста по на запад – в Средна и Мала Азия. Преди повече от 3000 години египтяните поднасяли пъпеши в подарък на своите богове. Отделни плантации съществували и в Китай. В Европа пъпешите били пренесени през междинните епохи. През XVIII в. те се смятали за несравнимо лакомство в двора на крал Людвиг VIII. В края на XIX в. в Англия пъпешите почнали да се отглеждат в оранжерии.

 Полезните свойства на пъпешите са безпределно доста. Интересен е фактът, че те влияят освен на дамите, като им оказват помощ да имат по-красива и изваяна фигура, само че също така имат огромно значение и за мощната половина на човечеството. Семената на пъпеша се смятат за доста мощен афродизиак. Семената могат просто да се сдъвчат, най-добре в композиция с мед – само че въпреки всичко в умерени границ, не повече от 2 гр. дневно, с цел да не се появят проблеми с далака.

 Трябва да се вземе под внимание фактът, че с изключение на потребен в някои случаи пъпешът може да бъде и нездравословен. Това се отнася най-много за: кърмещи майки, защото могат да зародят проблеми с храносмилателната система на детето; страдащи от захарен диабет пациенти, защото в пъпеша има извънредно огромно количество захар; хора, които имат инфекциозни болести на стомашно-чревния тракт; заболели от гастрит или язва. В комбиниране с какви храни и по какъв начин вярно да ядем пъпеш напълно не е неправилен въпрос! Неправилната приложимост на плода може да затормози стомаха и да докара до неговото осуетяване в най-неподходящия миг. Много е значимо в никакъв случай да не ядете незрял пъпеш – той може да провокира съществено изцяло натоварване на другите системи в организма ви (кръвоносна, храносмилателна).

 Интересно е да се знае, че освен свежият плод е потребен. В източната просвета сушеният пъпеш е неизменим признак при пиенето на чай. Дори и изсушен, пъпешът съхранява всички свои потребни субстанции. Сушеният пъпеш, както и свежият, тонизира и пречиства организма.

 Замразеният пъпеш може да се съхранява в хладилника в продължение на три месеца. Препоръчително е да се замразява най-много зрял пъпеш. Замразеният пъпеш може да се употребява за приготвянето на коктейли и витаминозни  освежителни питиета и шейкове.

 Пъпешът е прочут като пазач на женската хубост и здраве. Представителките на нежния пол се грижат за външността си на всяка възраст. Безценен асистент в това начинание може да стане пъпешът. Той съставлява най-хубавата храна за хора, които желаят да наподобяват добре. В плодовете му се съдържа силиций – скъп детайл, подобряващ положението на кожата. Според учените силицият играе значима роля в регулирането на физиологичните процеси на организма. Той се бори с бръчките, акнето и други дефекти по кожата. Силицият въздейства благотворно на кората на основния мозък, а също така е нужен и за храносмилателната и нервната системи.

 Жените ще са удовлетворени да узнаят, че в пъпеша се съдържа витамин В8 инозит, който е доста потребен за положението на косата. Благодарение на инозита, женските коси стават гъсти и блестящи.

 Пъпешът е неповторим подарък от природата, растение с необикновен мирис и сочна сърцевина. В пъпеша се съдържа вода, захар и нишесте. Когато човек яде постоянно пъпеш, той обогатява своя организъм с протеини, въглехидрати, органични киселини и калий. Витамините С, В2, В1, РР и каротинът контролират естествената работа на доста системи в тялото. Благодарение на високото си наличие на желязо, пъпешът въздейства позитивно на процеса на кръвообразуване. Наличието на силиций способства оздравяването на кожата.

 Витаминът С и фолиевата киселина, които се съдържат в растението влияят благотворно на централната нервна система. Магнезият поддържа положителния тонус на сърдечния мускул. В пъпеша има даже злато – най-редкият детайл, който не се съдържа в плодовете на никое другое растение.

 Във времената на Ислямския златен век при популярния доктор Авицена целебните свойства на пъпеша необятно се употребявали за профилактика и лекуване на доста болести. Целулозата на пъпеша била прелестно очистително средство. В пъпеша се съдържа огромно количество фибри, заради което плодът се употребява на гладно като средство за разчистване на червата. Пъпешът е едно от най-хубавите средства да предотвратяване от затлъстяване. Консумирането на пресен пъпеш отстранява умората, покачва настроението, отстранява паниката и нервното напрежение.

 Народната медицина употребява плода на пъпеша за подготвяне на капки, компреси, лосиони и разтвори за плакнене на устата. Пъпешовият сок и кората могат да се прибавят във вода и да се вземат вани, които покачват устойчивостта на организма към алергии. При бронхит, пневмония и асматични проблеми целулозата на пъпеша се изполва в качеството на компрес, който способства за забележителното усъвършенстване на положението на болния.

 Превръзките със сок и целулоза от пъпеш отстраняват синините и хематомите, като наред с това подкрепят лекуването на циреи. Благоприятното влияние на пъпешовия сок се употребява при простудни болести. Ежедневният банкет на 1 чаша сок от пъпеш с прибавен към него магданоз може да излекува изцяло уролитиаза – камъни в бъбреците. Само за седмица чаша сок от пъпеш, изпита заран на гладно, може да ви отърве от глисти. Голямото наличие на потребни субстанции в пъпеша го трансформират в един доста скъп хранителен артикул – питателно и богато на витамини растение.

 Диуретичните свойства на целулозата и сока от пъпеш са потребни при болести на бъбреците, пикочния мехур, заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония.

 Редовното пиянство на сок от пъпеш прочиства изцяло организма от микроби и бактерии, и предотвратява появяването на инфекции. Полезните субстанции в пъпеша оказват позитивно въздействие на лекуването на ревматизъм, алергия, псориазис и дерматит. Пъпешът оказва скъпа помощ при битката с анемията, хемороидите и запека. 

Инфо: www.eu-bloger.eu

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР